România, printre cele mai accesibile prețuri la locuințe din Europa. Cât costă un apartament în București sau Cluj, în 2023

de: Ana Anițoiu
23 08. 2023

România se află în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, fiind întrecută doar de Bosnia și Herțegovina și Grecia, arată studiul Deloitte Proprety Index 2023, făcut în principalele orașe din 27 de state din Europa.

Prețul mediu pentru o locuință în România

Prețul mediu în România este de 1.417 euro pe metrul pătrat, în creștere de la 1.266 euro pe metrul pătrat în 2021. Potrivit studiului citat, un român are nevoie în medie de 6.3 salarii anuale brute pentru achiziția unei locuințe de 70 de metri pătrați.

Aceste cifre duc România pe locul șase în topul accesibilității. Statele care o depășesc în acest top sunt:

  • Belgia (4,3 salarii anuale brute)
  • Norvegia (4,7 salarii anuale brute)
  • Danemarca (5)
  • Slovenia (5,6)
  • Italia (6,2)

Țările cu cele mai scumpe locuințe

Cele mai scumpe locuințe pot fi cumpărate în Austria, cu 4.925 euro/mp în 2022. În clasament urmează: Germania (4.800 euro/mp), Franța (4.639 euro/mp) și Norvegia (4.204 euro/mp).

Cele mai multe țări au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%).

Cel mai mic grad de accesabilitate a fost înregistrat de Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a putea cumpăra o locuință.

”Anul trecut a fost marcat de incertitudine în segmentul pieței imobiliare rezidențiale, pe fondul creșterii costurilor de finanțare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioadă lungă.

În ceea ce privește volumele, deși pare că asistăm la o ușoară scădere a cererii de proprietăți rezidențiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanțare și a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflație, piața a crescut ușor pe segmentul chiriilor.”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscala pentru sectorul imobiliar.

Orașele cu cele mai scumpe locuințe

În ierarhia orașelor europene cu cele mai ridicate prețuri la proprietăți, Paris conduce detașat, cu un cost mediu de 14.622 de euro pe metru pătrat pentru un apartament nou. Următoarele poziții în clasament sunt ocupate de Munchen (11.400 euro/mp) și Londra (9.163 euro/mp).

În ceea ce privește România, Cluj-Napoca se situează în vârful listei ca cel mai costisitor oraș, înregistrând un preț de 2.363 euro pe metru pătrat și o creștere de 21,8% față de anul precedent. Pe locul al doilea în țara noastră se află Bucureștiul, cu un cost de 1.693 euro pe metru pătrat.

Astfel, România se numără printre puținele state europene unde cel mai scump oraș nu este capitala. Această situație este împărtășită doar de câteva alte țări precum Irlanda, unde Cork City domină topul, Italia, unde Milano întrece Roma, și Spania, unde Barcelona ocupă prima poziție.